2011

Lajf Racing F1 Series 2011:

Slutställning 2011/Final results 2011:
Adam 236
Arne 228
Johnny 218
Daniel 92
Dennis 52
Tomas 48

D1 D2 D3 D4 D5 D6 D7 D8 IF Final Summa
Arne 28 26 28 28 30+1 30+1 172 56 228
Adam 30 30 30+1 30 26 26 28 175 60+1 236
Johnny 26+1 28+1 30+1 28 26+1 30+1 28 174 44 218
Daniel 24 28 52 40 92
Dennis 0 52 52
Tomas 0 48 48
Låt stå! 00+0 00+0 00+0 00+0 00+0 00+0 00+0 00+0 00+0

Note: This page will be in Swedish only.

Deltävling1:
Så har vi då genomfört premiären av Lajf Racing F1 series 2011. En helt oviss tillställning innan start då ingen av oss igentligen haft tid att provköra och ställa in bilen.
Bilarna var alltså elektriska F1 bilar i skala 1:10. De tre ekipagen som kom till start var alla 3racing F109, så alla startande bilar var identiska i chassiet. Motorerna var 17,5T i alla bilarna så där fortsatte likheterna. Dock satt det olika ESC i alla vagnarna.

Vinnare_800

Det drog ut på tiden och plötsligt verkade det som om det skulle börja regna, och vi bestämde att nu kör vi, kvalet blev de få varv som körts innan och vi skulle nu köra i 20 minuter.Iingen av oss visste väl helt och fullt till 100% att det skulle räcka att köra så länge på samma ack.

Men starten gick och Johnny plockade till sig en liten ledning som höll i sig i 12,5 varv varpå hans bil dör, in i depå supersnabbt och vi tror att det är strömbrytaren som krånglar, då bilen beter sig normalt efter att strömbrytaren pillats på..
Ut igen och Nu har Johnny tappat en massa varv på Adam och Arne som matat varv medans Johnny stod i depån. Johnny sätter såklart upp snabbaste farten för att jaga ikapp förlorade varv, det går ju över 20 minuter, men efter 5,5 varv är det dags igen bilen dör”¦ Dennna gång tar vi av skalet och minuskabeln till batteriet har hoppat ur batteriet! Detta fenomen upprepar sig 2 gånger till innan de 20 minuterna har gått. Självklart vinner inte Johnny denna premiär utan den tas hem av Adam som körde väldigt disciplinerat och jämna varvtider. vi hade väl alla några avåkningar under de 20 minuterna. En sanning är att vi alla hade en skojig tävling och vi tror att det fungerar med det regelverk som ligger.
Slutställning blev: Adam, Arne och Johnny, samt att Johnny fick ett poäng för snabbaste varv i finalen.

Deltävling2:

Denna onsdag avgjordes andra delen i den åttadeliga uttagningen inför finalen i Lajf Racing F1 Series 2011, vädrets makter var med oss denna kväll och bjöd på många olika väder. Vi hade en temperatur på runt de 7 graderna, plusgrader, och en stark vind från norr. Innan start hade det regnat och banan var nästan torr med svarta fläckar lite här och där efter regnet, under själva tävlingen kom det en liten regnskur, som tur var en kort och solen kom även den på besök mot slutet av de 20 minuterna, det var dock vinden som kommer få oss att minnas denna tävling då det var iskallt.

Vi körde lite kvalvarv och startordningen blev Adam, Johnny, Arne och Daniel som premiärkörde sin otroligt fina F104 med Ferrarikaross. Dennis var tvungen att stå på sidan och se på då hans F1 har ett tvådelal chassie, det var delat mellan framvagnen och styrservot, Dennis hotar dock med att komma tillbaka med fungerande bil.

Vi ställde upp till start, och stirrade på startern tills flaggan viftades och starten gick, Johnny drog till med en kalasstart och tog genast ledningen från sin andra plats bakom Adam. Johnny höll ledningen i 10minuter ungefär, innan några avåkningar gav ledningen till Adam som körde som, ja i brist på bättre ord, F1förare jämt stabilt och snabbt nog. Adam tog tag i ledningen och höll i den ända in i mål. OK Johnny kom upp och kunde sniffa för omkörning men klantade till det och tappade igen. I mål hade Adam 3 varv til godo på Johnny. Men detta var såklart inte en tävling med bara två förare i, Daniel och Arne var ju med de åxå, även om det tidigt stod klart att Daniel inte alls hade samma tempo som de andra, här kan faktumet att han körde en Tamiya silver kanna spela in, tror det är en 27T kolmotor dvs den är inte alls snabb. Vi vet att Daniel kör bra så här kommer det säkert att ske saker. Arne slet med att hålla bilen på banan, han berättade att den var enormt överstyrd.
Denna deltävling var trots den bitande kylan mycket trevlig tillställning då vi hade turen att ha en för oss månghövdad publik som gillade vad de såg, en enkel tävlingform som ger stor glädje utan kosta kortan och ena armen. Vi hade dagen till ära både starter och bilvändare samt tidtagare som, likt grädde på moset, annonserade ut ställningen med gämna mellanrum under loppet.

Resultatet denna gång: Adam, Johnny,Arne och Daniel, med en extra poäng till Johnny för snabbaste varv i finalen.

Deltävling 3:

I strålande väder och fin temperatur avgjordes den 3”²e deltävlingen i Lajf Racing F1 Series. Denna gång var det ett stort bortfall av förare av olika orsaker, och då reglerna inte sagt hur många man minst måste vara för att köra en deltävling så kördes tävlngen med endast två förare. Förarna som kom till start var Johnny från Lajf Racing och Daniel. Det var Daniels andra körning med sin aldeles nya Tamiya F104 med Ferrari kaross och denna gång gick det ännu bättre än förra gången. Banan var för dagen täckt i ett lager med pollen och det blev stora stänk från bakhjulen då bilarna körde igenom dammet.
Vi kastade slant om pole position och Daniel vann. Starten gick och direkt från start skaffade sig Johnny en betryggande ledning som han höll hela vägen in i mål. Några avkörningar blev det såklart från både Johnny och Daniels sida. Bilvändarna fick springa omkring lite på banans område och vända bilarna.
Resultatet blev sålunda: Johnny, Daniel och Johnny fick en extra poäng för snabbaste varv i finalen med en 15,76s tid.
Efter avslutat race så hjälptes vi åt att fixa med Daniels bil så att den ska gå snabbare nästa gång, Johnny lånade ut ett annat motordrev så att bilen nu är märkbart snabbare.

Deltävling 4:
I ett ännu mera strålande väder var vi återigen endast två förare på startplattan till den fjärde omgången i Lajf Racing F1 Series 2011. Innan har Johnny upptäckt att hans bakaxel varit AGA-diffad dvs den funkar inte alls, varpå en större skruvning utbröt i depån. drevet byttes till ett där kulorna kunde röra sig i. Diffen förblev dock underlig och inte så mjuk och fin som önskats. Adam kämpade med framvagnen och dess kingpins, verkar vara ett problem på F109 att efter lite körning så kärvar kingpinsen, denna var så illa att en tång måste till för att få ur kingpin ur framvagnen, med lite polering blev det bättre. Så med båda bilaran ute i depå för lite service stiger såklart spänningnen inför de 20 minuternas körning.
I starten drar båda bilarna iväg med samma fart och de ligger jämsides genom första böjen och håller jämna steg i ettt varv tills Adam kör av och Johnny får ett försprång. Det håller i några minuter tills Johnny bil börjar tappa bakvagnen, allt fäste tycks försvunnit och bilen gör bredsladdar i många kurvor. Detgår såklart inte att hålla farten uppe med en bil som kör drifting och Adam jobbar sig ikapp och förbi. Johnnys bil blir allt sämre allt eftersom loppet körs och Johnny tappar bilen i diket ett par gånger. Det hela slutar med att Johnny gör en praktvurpa varpå bilen slutar fungera. Johnny bryter deltävling 4, med en till synes krokig bakaxel samt att all elektronik är lös i bilen. Är nu bara för Adam att rulla de sista minuterna in i mål på egen hand. Adam tar snabbastevarv med 5 tusendelar tillgodo med en 16.3s tid.

Deltävling 5:
Även deltävling 5 avgjordes i utsökt sommarväder. Inför tävlingen hade Johnny lagat upp sin diff med nya axel och nya kulor, så nu verkade allt vara bra. Adam kom och såg mycket stark ut som alltid, Arne var med och hans bilar brukar vara rätt inställda. Efter lite lös körning, det funkar som kval, kände vi oss alla redo för att köra. kvalresultatet blev Johnny, Adam och Arne. Starten går och Johnny åker snabbt iväg med övriga efter och arbetar upp en ledning som håller i sig. Johnny fortsätter leda långt in i loppet och får ett par tre varv tillgodo på Adam. Men 4-5 minuter innan full tid så kör Johnny upp jämsides med Arne i första kurvan och kommer upp på curbsen varvpå allt fäste försvinner i bakvagnen då inget hjul nuddar banan. bilen sladdar runt och kommer ut på banan sidlänges och gör några rejäla kullerbyttor. Bilen stannar i gräskanten och lyftes upp på banan igen men nu går den inte att köra, vidar sig att den aldeles nya aluminiumaxeln är krökt likt en krokig kvist. Dennis försöka räta ut den men Loppet är kört och Johnny tvingas bryta tävlingen. Johnny kan bara se på då motståndarna hämtar in ledningen och passerar. Johnny kan trösta sig med att få snabbaste varv i tävlingen med en 15,4s tid.

Deltävling 6:
Vädret var åter igen på topphumör, vi hade till och med en lätt bris som gjorde kvällen myggfri. Anlände i god tid och kunde testa en annan utväxling till bilen, bestämde mig för att återgå till min vanliga utväxling 90/33 som ger en bra topphastighet längs den långa rakan på banan. Nytt för kvällen var att jag installerat tweakfjädrar likt en P28 så det är nu möjligt att justera tweak. I kvalet kör Arne snabbast med en tiondel tillgodo på Johnny. Efter kvalet har Arne TQ med johnny på andra plats före Adam. Tre andra bilar var ute av orsaker som semester och trasig bil. Till tävlingen ställer bilarna upp sig i de för banan helt nya startmarkeringarna. När starten går får Johnny en jättebra start och tar ledningen trots sin andra plats i startordningen. Johnny håller ledningen och utökar den tills Arne får något problem och hamnar på gräset och Johnny varvar honom. Senare in i loppet runt halva tiden varvar Johnny Adam och nu är det bara att hålla sig på banan de resterande minuterna för att ta hem segern. En tio varv före målgång ligger vi alla tre samlade i en klunga i flera varv på banan och själklart slutar det med att jag kör in i Arne, jag hamnar i gräset efter en undvikande manöver för att inte kasta Arne i gräset. Ok, kommer snabbt ut på banan eftersom vi har så bra bilvändare. Ingen fara, lednigen är intakt. In i mål komme Johnny på 74 varv med Arne på andra plats tätt före Adam. Johnny tar igen snabbaste tiden med 3 hundradelar tillgodo på Arne, 15,45s.
vinnare_110721_w800

Resultat: Arne 71, Johnny 74, Adam 70.

Deltävling 7:

Arne hade varvat upp ordentligt, tror han legat och putsat ordentligt på sin bil, trots att han påstod motsatsen. Kan ha varit min bil som inte var i fas med det jag ville? Adam körde även han snabbt i kvalet och det hela slutade med att Arne tog TQ någon tiondel före Adam och jag kom en sekund efter!! Owell, det är ju i racet det räknas placeringar, vi ställde upp oss på de för Lungre rätt nya startfållorna, speciellt för elbilar. Arne längst fram följt av Adam på plats två med mig på en tredje plats. Dennis vår trogne tidskontrollant och datorförare startade oss. Kör.. jag lyckas snappa upp andra platsen direkt ur startkurvan och tar upp jakten på Arne, det visar sig vara omöjligt att komma ikapp Arne som istället knaprar till sig allt mera ledning tills femte varvet då Arne tar en tur i det gröna och jag snappar upp första platsen.
Nu ledde jag, detta höll i sig en stund men Arne som för dagen valde bättre spår i varje kurva knaprade hela tiden in på mig.. Det går inte bättre än att jag på 13”²e ! varvet tar en sväng i det gröna jag med och Arne återtar sin ledarplats. Nu startar en jakt som pågår hela vägen in i mål. Adam ligger aldeles bakom mig genom hela loppet och varven 56 till 59 kommer han helt ikapp sånär som en 15-20 meter men släpper sedan upp avståndet och på varv 61 parkerar Adam i depå med slut på ström.
Jag och Arne fortsätter vårt lopp in i mål men Arne som varvat mig på varv 50 nånting går inte hämta hem och han tar första priset idag, även snabbaste varv tar Arne hem med en 15.384s tid. jag och Adam har snabbaste tider 3 tiondelar efter Arne. Väl inne i depå efter slutsignalen ser jag att mina framhjul är så slut att foamet släppt från fälgen och kanar lite som det vill på fälgarna, nya framhjul är numera ett måste till deltävling 8 om två veckor.
Vädret denna sjunde omgång var på håret då vi hade ”rain delay”, då det regnade innan kvalet, men tävlingen kördes i fint väder, med lite lagom vind.

lajf_F1_2011_7_winners

Johnny 74 varv, Arne 75varv , Adam 61 varv

Deltävling 8

Den sista deltävlingen innan finalen i den prestigefyllda F1 tävlingen led tyvärr än en gång av ett stort manfall på startlinjen. Denna gång kom bara Arne och Adam till start. Efter en rafflande tidsträning stod det klart att Arne hade tagit pole genom en tid på 15,2. Denna tid visade sig inte bara räcka till pole utan även till snabbaste varv totalt på vår bana för en F1:a.

När starten går så far båda bilarna som skjuten ur en kanon bara för att en kurva senare landa utanför banan. Nåväl är det rejs så är det :-) Dom första varven är alltid lite nervösa innan man har fått ner pulsen till lagom nivå och kan börja att lungt och metodiskt hitta ett bra spår samt känna efter hur bilen beter sig. När väl lungnet har infunnit sig är det bara att ligga på. Dom första 50 varven gick förbi ganska odramatiskt med väldigt få avåkningar. Efter ca 55 varv började Adam få problem, varvtiderna sjönk och det syntes att han hade stora bekymmer att hålla bilen på banan. Varje gång han körde förbi förarställningen hördes ett illa skrapande ljud från hans bil. Visade sig senare att hans ganska vidlyftiga framspoiler hade krökts i nån avåkning och blev så illa tilltygad att den hela tiden skrapade i backen. med en grym understyrning som resultat. Efter denna justering av Adams bil var det inte annat än defilering till mållinjen för Arne som dock höll farten uppe och lyckades köra 75 varv till slut vilket är tangerat varvrekord.

Nu återstår bara finalen i denna tävling men den kommer att bli otroligt spännande då både Arne med 172p, Adam med 175p och Johnny med 174p har chans att ta hem förstapriset.

Finalen körs den 4/9 kl 1400 så se till att vara där för en rafflande upplösning på serien :-)

Rykten gör gällande att finalen kommer att befolkas av inte mindre än 6 ekipage”¦vilket kommer att bli oerhört spännande.

Lajf F1 pallen deltävling 8 2011

Finalen
Till finalen dök alla med F1 bil upp och vi har sex förare på banan, snabbt visar det sig att Johnnys bil inte mår bra, det finns helt enkelt inget fäste bak, han går igenom hela sin låda efter fungerande kombinationer av däck men inget fungerar, tillslut tar han det minst onda och nöjer sig. Dennis och Tomas två nytillkomna F1 bilasförare ser starka ut i kvalen och det presterar bra. TQ tas av Arne före Adam och Tomas på tredje plats sedan följer Dennis, Johnny och Daniel. Daniel den ende som kör poå gummihjul och med kolmotor, alla andra åker foam och 17.5T borstlöst. Att sedan Daniels bil är den snyggaste är ju en helt annan sak. Johnny, Arne, Adam och Dennis åker 3Racing F109 medans Tomas och Daniel åker Tamiya F104.
pokal_bilar
Här ser vi de alla framför Lajf Racing F1 Series pokalen.
Daniel, Tomas, Dennis, Arne, Johnny och Adam.

start_grid start_grid_rear

Vi ställer upp oss för start, En förare verkar dock ha smitit”¦
I racet sker det oundvikliga Johnyns bil driftar hela tiden och är som att köra en våt tvål, snudd på aldeles omöjligt med andra ord, bilen står nästan alltid i diket. Adam drar iväg och lägger oss andra efter sig direkt från start, Arne blir inblandad i en kollision på 11”²e varvet och blir stående i en minut i depå med styrningsproblem innan han återkommer i tävlingen, naturligtvis har chanserna att vinna blivit mycket små. Det ökade antalet bilar på banan visar oss alla hur pass skoj detta är, är alltid en bil framför att jaga och det gäller att se sig för i kurvor, det kan stå en bil där.
Vår eminienta fotograf K-G Uddegårdlyckades även få lite action bilder under racets gång.
Tomas_action Dennis_action
Daniel_Adam_action Johnny_action
I alla dessa actionbilder saknas Arne, körde han för fort eller var han alltid på ett annat ställe?
Från topp vänster Tomas, Dennis jagad av Adam, Daniel jagad av Adam, Johnny jagad av Tomas.
När väl dammet lagt sig och målgången gjorts, stod det klart att Adam vunnit allt inklusive snabbaste varvet för dagen med en 15.3s tid.
ställningen idag: Adam 72, Arne 67, Dennis 62, Tomas 56, Johnny 54 och Daniel 46

final_winners 2011_total_winner

Ovan vänster: Final vinnare Adam, Arne och Dennis.
Ovan höger: Lajf Racing F1 Series 2011 vinnare Adam, Arne och Johnny.

Vi är nog alla överrens om att detta borde vi göra oftare. Vi hoppas att 2012 kommer det flera F1 förare till våran bana.
Lajf Racing F1 Series 2012 ser vi alla fram emot.

Lämna ett svar