Om MiniZäta

MiniZäta är en självständig, ideell förening för miniracing. Klubben bygger egna banor, ordnar träningstillfällen och andra aktiviteter för medlemmar samt arrangerar tävlingar.

Bildande

Mini-Z introducerades i Sverige omkring 2001 och Modellhobby i Östersund blev snabbt samlingsplats för folk som gillar miniracing. Där kläcktes idén om en klubb.

Den ideella föreningen MiniZäta bildades i Östersund onsdagen den 14 april 2004 av Arne Landberg, Johnny Frederiksen, Peter Karlsson (Delta/Bup), Peter Karlsson (Alfa/Pekn) samt Robin Hammarstedt. Johnny och Arne plitade ihop stadgarna, Peter Delta ordnade lokal och i maj 2004 smög verksamheten igång.

Första klubblokalen
MiniZätas första klubblokal, även kallad “Bunkern Ett”, var ett skyddsrum i källarplan på Odenskogsvägen 32 i Östersund. Lokalen var cirka 170 kvadratmeter och kvadratmeterhyran 117 kr/år. Fantastiskt billigt i en stad där kallfärråd kostar från 400 kronor och uppåt. Största fördelen med lokalen var alltså priset. Nackdelar var avsaknad av pentry och toa samt de tjocka, bärande betongstolparna som begränsar användningen av utrymmet. Golvet var av obehandlad betong som dammade kraftigt. Lokalen var inte heller handikappvänlig (höga trösklar, tung dörr mm). Det fanns 16+4 mekplatser, reception med försäljning av reservdelar samt en fikahörna.

Banor vi minns
På Odenskogsvägen hade klubben två banor, båda med stomme av spånskiva och utrustade med Lap-Z för tidtagning. Stora banan byggdes 2004 med beläggning av riktig gummimatta, grön balkongmatta som gräs och curbs av plywood. I januari 2005 byttes de karossätande skumplastsargerna ut mot aluminium med laminerad reklam och vägmärken. Banlängd 36 m, total yta 37 kvm.

Lilla banan byggdes till Expo Norr sommaren 2005 och flyttades sedan till bunkern. Sargerna av plaströr var lätta att flytta och layouten ändrades flera gånger. Lilla banan var avsedd som nybörjarbana men används mest till drifting med AWD. Underlaget var nålfilt och ytan 12 kvm. Vid större tävlingar fick lilla banan tjänstgöra som extra mekutrymme.

Våren 2007 fick MiniZäta bidrag till inköp av RCP-banor (5 wide L, 2 wide radius kurvor och 2 expansion kit) och lilla banan användes då som podium.

Alla dessa tävlingar…
MiniZäta har arrangerat och deltagit i mängder av tävlingar och cuper. Bland de återkommande kan nämnas MiniZäta Modellhobby Cup (MMC) och Norrcupen som arrangeras i samarbete med andra norrländska klubbar.

Klubben har förmodligen också det inofficiella rekordet i udda tävlingsklasser, eller vad sägs om:
• Husvagnsrace (världspremiär 19 december 2004)
• Långlopp 3 timmar (19 februari 2005)
• Out of Box Cup för originalbilar (maj – september 2005)
• Demolition Derby (9 september 2006)
• Lights On – långlopp i mörker (mars 2007)
• Moving Plastic modellbilslopp featuring världens första motoriserade smörask (2007)
• Julrace med pepparkaksburkar (13 december 2007)

MiniZäta tävlar i PNWC
Allt sedan första PNWC uttagningen i Sverige kördes på Elmia-mässan har MiniZäta haft förare med. Några andraplaceringar har det blivit (2009). MiniZäta var även ned och tävlade i Inzane’s OPEN tävling i Jönköping, Hurda challange(2008) där vi fick en 6 placering. MiniZäta fortsätter åka till de stora tävlingarna.

Wroom-mejl
MiniZätas nyhetsbrev ”Wroom” distribueras via e-post, vanligen på onsdagar. Denna goda och uppskattade tradition startades av redaktör Johnny Frederiksen redan 2004. Första året kom det ut 12 nyhetsbrev. Därefter har det i stort sett kommit ett nyhetsbrev i veckan – år efter år – starkt jobbat Johnny!

Forum
Här kan man se vad som är på gång inom mini-z i sverige , läsa resultat, titta på bilder och deltaga i diskussioner. I det rikstäckande Svenska Mini-Z Forumet finns länkar till ett flertal klubbar i Sverige och mycket information för den som vill lära mer om mini-z, bland annat en bra nybörjarguide. [http://www.pocketz.se/]

Hemsida
MiniZätas hemsida [www.minizata.com] lades ut 10 februari 2005 och knackades från början i html. I november 2008 flyttades webbplatsen över till bloggverktyget WordPress. Då stod räkneverket på drygt 10.000 unika besökare sedan starten. Webbplatsen har i genomsnitt 50 besökare per vecka.